top of page

Paraules que Escolten

LA EXPOSICIÓ

"Va ser preciosa l'estona a Bellaterra; és molt important aquest art que redimensiona el món, el quotidià... moltíssimes gràcies!"

Visitant de l'exposició

L'EXPOSICIÓ

Paraules que Escolten

 

Els colors il·lustren poesies, mentre les cançons vesteixen els nostres dies.

Som una exposició d'art viu, que ens creem a cada instant, en que tu, visitant, ens abraces amb el teu esclat. Ens dediques el teu temps. Ens mires. I ens escoltes. Paraules, que escolten.

 

Som colors que creem teixits. Som paraules que creem escrits. Som emocions, que esdevenim part de l'infinit. Som part de tu. Som part de ningú. I de la humanitat que s'acull allà, més enllà dels esculls.

 

La dansa ens dóna moviment. I una guitarra ens convida a seguir endavant, constantment. Fent i refent un present que s'exhaureix, o s'expandeix. Som paraules, que escolten. Convertides en forma, en ball, en línia, en so, en color, en expressió lliure. En expressió de vida i moviment.

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ_2024_Mathis (7).jpg

Foto cedida per:  BellaterraDiari / Mathis Varille (2024)

EL LLIBRE

Poesia en tres volums

Al llarg del 2022, l'Ainoa, amb l'ajut dels seus éssers propers, va poder fer realitat un projecte personal inèdit fins al moment: iniciar la primera publicació, organitzada en tres volums, d'alguns dels seus poemes, versos, reflexions i pensaments. Amb el nom de Paraules que escolten, es recull doncs aquesta col·lecció:

- Experiències (Volum I)

- Elements (Volum II)

- Éssers (Volum III) ​

A l'obra s'hi recullen detalls, experiències i moments, viscuts en àmbits i espais tan diferents com la carpa del Circ Raluy, la platja i les runes d'Empúries o el Llac de Banyoles i les seves aigües. Així mateix, també s'acullen entre aquestes pàgines pensaments viatgers, que sense estar connectats amb un emplaçament concret, mantenen viva aquesta flama dins seu que els permet ser presents arreu: els límits, la llibertat, el llenguatge dels animals, l'amistat o l'amor.

Entre d'altres, aquests són alguns dels mons i versos per on l'autora convida a viatjar al lector. Un lector al que en tot moment, l'acompanya una pregunta: poden les paraules escoltar? Escoltar el propi batec que duem dins? Escoltar l'ànima de cada ésser? De cada tram i passa del camí?

expo.jpg

LES OBRES

La vessant artística

LES OBRES EXPOSADES

Una selecció de poesia traduïda a color

A l'exposició s'hi recull una selecció de pintures que il·lustren i conviden a reflexionar sobre el contingut d'algunes de les poesies que comprenen els tres volums Paraules que Escolten.

A continuació, trobareu un resum de les obres que hi ha a l'exposició, així com també, fotografies d'algunes de les obres, del total de 21 que conformen el gruix expositiu:

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ_2024_Mathis (54).jpg

ELS TALLERS

La vessant educativa

Foto cedida per:  BellaterraDiari / Mathis Varille (2024)

LES VISITES COMENTADES I TALLERS

Apropant-nos a l'art des de diversitat de perspectives

 

- Per a escoles

- Per a públic general

- Per a públic familiar

- Per a entitats i associacions

La música, la dansa, la poesia i l'art plàstic; la filosofia i el debat; la reflexió i la riquesa del compartir punts de vista i de vivències; la pràctica de l'escolta. 

A través de la proposta educativa que us oferim, desitgem oferir un ventall de possibilitats en els que permetre que adults, públic escolar, i públic familiar, puguin descobrir i endinsar-se en el món de l'artista, des de la seva vessant més quotidiana, pròxima, humana i alhora, universal.

Cada obra du una pregunta o reflexió, que convida al visitant a fer-se seva la recerca i investigació del procés creatiu. A preguntar-nos a nosaltres mateixos. A compartir les nostres reflexions.

A escoltar, i a escoltar-nos.

 

Una crida a la comunicació no violenta, l'assertivitat i a la nostra capacitat humana per a comunicar-nos pacíficament. Una proposta per a fer viva la poesia, i donar vida a la pintura.

A través d'una mirada inclusiva, respectuosa, creativa, curiosa i multidisciplinar.

Fotos cedides per:  BellaterraDiari / Mathis Varille (2024)

21 TEMÀTIQUES PER A ESCOLLIR EL TEU TALLER

Cada obra, una reflexió

A continuació trobareu alguns exemples de les temàtiques que es conviden a analitzar i investigar, a partir de cada obra, i del seu poema agermanat. De temàtiques n'hi ha 21, una per cada obra.

9

Títol de l'obra: Sóc aquí

Referència poètica: Paraules que Escolten, volum II, pàg. 30

Reflexió: «On et trobes a tu mateix?»

10

Títol de l'obra: Arbres

Referència poètica: Paraules que Escolten, volum II, pàg. 36

Reflexió: «Quina petjada poètica deixen els arbres a la teva vida?»

17

Títol de l'obra: I tu, cap a on et dirigeixes estimat viatger?

Referència poètica: Paraules que Escolten, volum III, pàg. 74

Reflexió: «Quin és el camí que pinten els teus peus, a les pàgines del temps?»

18

Títol de l'obra: Un instant de vida

Referència poètica: Paraules que Escolten, volum III, pàg. 80

Reflexió: «Acceptes, o rebutges l’existència?»

...

Per a conèixer totes les temàtiques disponibles, o bé fer-nos arribar qualsevol consulta, pots escriure'ns a ainoasoler@yahoo.es

Pe a veure el resum d'experiències ja viscudes, pots visitar els següents enllaços:

T'esperem :-)

EL CAMÍ VISCUT 

Espais expositius visitats

BELLATERRA (Primavera 2024)

 

Exposició de pintura a l'EMD de Bellaterra, dins el V cicle BELLATERRA D'ARTISTES

Del 7 de març al 26 d'abril del 2024 

https://www.ainoasoler.org/post/l-opini%C3%B3-de-les-persones

Recull gràfic de l'experiència:

Valoració de l'Escola RAMON FUSTER, desprès de participar als tallers (2024)

"Des de l’Escola Ramon Fuster considerem que l’educació artística ha de contribuir a arrelar l’alumnat a la seva terra i al seu entorn. És per aquest motiu que al llarg de l’etapa d’educació primària, com a mínim un cop l’any, aprofitem per visitar alguna exposició. De vegades tenim la sort de poder gaudir del patrimoni d’artistes amb projecció internacional però en altres ocasions visitem petites exposicions d’artistes locals. En aquest sentit, avui hem visitat l’exposició de l’artista Ainoa Soler “Paraules que escolten” al centre cívic de Bellaterra.

Ha estat una visita molt enriquidora des de tots els punts de vista. Només el fet de visitar una exposició ja suposa un aprenentatge en sí mateix però si a més a més, com és el cas d’avui, tenim l’oportunitat de compartir l’experiència amb l’artista, l’aprenentatge es multiplica. Els i les alumnes han après com les paraules poden esdevenir font d’inspiració i com, quan de vegades ens costa explicar el què sentim, l’art pot ser un magnífic recurs per acompanyar o, fins i tot, substituir les paraules.

L’Ainhoa és una artista amb ànima, sensible i amb calidesa encisadora. Des del primer moment, amb la seva veu i els seus gestos ha captat l’interès dels infants. Com no podia ser d’una altra forma, escoltant les paraules dels nens i les nens i donant valor a cadascuna de les seves intervencions, ha anat construint amb ells un diàleg que els ha portat a reflexionar sobre la creativitat, la llibertat, les emocions, l’art, els pensaments i la necessitat de compartir.

L’experiència però no ha acabat aquí ja que en arribar a l’escola hem seleccionat dos poemes de l’Ainoa i, individualment o per parelles, els i les nostres artistes han fet la seva pròpia interpretació dels versos. Ciutats encisadores i multiculturals, mons per descobrir, camins per fer plegats, camins que se separen i decisions que hem de prendre... Les aules s’han omplert d’emocions, pensaments, colors, textures i creativitat."